Hoppa till innehåll

Vad händer vid din monter?

Publicerat i Event

Varför minglar folk i montern bredvid din på mässan? Men det är tomt i din monter? Fastän du investerade i en dyr roll-up med företagets budskap? Du kan ha gjort nybörjarmisstagen:

 • Du placerade budskapet på din roll-up i midjehöjd. Det gör att du och deltagare skymmer budskapet när ni står framför din skylt. (En roll-up är en skylt som går att rulla ihop och enkelt bära med sig till mässor och konferenser. Den behöver ingen vägg att fästas på. Den fungerar som en avskärmare och skapar rum i rummet.)
 • Det ser rörigt ut i din monter. Grejer under borden syns.
 • Du bjuder på godis utan papper. Folk räds förkylningsvirus och kräksjukevirus.
 • Du delar ut tunga broschyrer som folk inte orkar bära med sig.

Tänk i stället så här:

 • Investera i fler roll-ups. De skapar rum i rummet och ger ett professionellt intryck.
 • Placera budskapen på dessa roll-ups minst två meter upp. Då syns de ovanför allas huvuden.
 • Ha ett enda, enkelt budskap, som du placerar på allt material du erbjuder. Formulera budskapet så att besökaren känner ”här får jag något som är bra för mig och min verksamhet.”
 • Tänk igenom färgskalan så att din monter känns sammanhållen.
 • Ha med flera dukar/tyg i ditt färgtema som du kan lägga över bord. Under borden kan du dölja väskor, kartonger och material. Det ger ett rent, snyggt intryck.
 • Bjud på godis/choklad/fluorsugtabletter i papper. Underskatta inte gratispennor med ditt budskap. Godis och gratispennor kan vara isbrytare in till det viktiga samtalsämnet, som är vad din verksamhet kan göra för besökaren.
 • Se till att ha material som folk vill prata med dig om. Det underlättar konversationen att samtidigt kunna titta på något tillsammans. Tryck inga tunga broschyrer packade med information. Dela i stället ut något som besökaren kommer vilja ha på sitt skrivbord på jobbet. En vattenflaska, en snygg penna, en skoborste, en fickspegel med borste? Givetvis är produkterna tryckta med ditt korta budskap och din webbplats.

Men minglandet och folksamlingen i sig ger inget konkret du kan ta med dig från mässan eller konferensen. Hur gör du för att ta snackandet ett steg vidare?

Jo, samla mejladresser till ditt nyhetsbrev (för det har du väl?) genom att erbjuda något i gengäld. Fall dock inte i Vinn-fällan! Folk vet hur liten chansen är att vinna något och blir uttröttade av dylika reklamtrick. Erbjud i stället content, det vill säga användbar information. Säg så här:

– Om du skriver din mejladress här i min dator så mejlar jag en gratis e-bok till dig. Det är ett exempel på användbar information som du skulle få i mitt nyhetsbrev.

Karaktar.se – för erfarna kommunikatörer och nyfikna nybörjare

Vad kan det innebära att arbeta brett som kommunikatör? Hur kommunicerar man i olika typer av kanaler – digitalt och för scenen irl?
Journalist och teaterpedagog Lena Ringqvist har sett kommunikatörsyrket utifrån många perspektiv.
På Karaktar.se ger hon en snabb översikt till ett mångfacetterat yrke.
Organisationsnummer Karaktar AB: 556911-7376.
Kontakt: info@karaktar.se.