Hoppa till innehåll

Styling – är ansiktet utåt viktigt för myndighetens roll?

Publicerat i I strålkastarljuset

Ja, styling i betydelsen att ha ett vårdat yttre är viktigt – om man vill att tittaren ska lyssna till vad som sägs och inte tänka på ett okammat hår.

Domen mot hur myndighetspersoner klär sig och ser ut kan bli onödigt hård, som för vice statsminister Isabella Lövin i maj 2016. Vi vill väl att politiker också är människor med fel och brister? Annars vore väl politiker ofelbara robotar? En googlesökning på Isabella Lövin visar att hon fick ett massivt stöd efter Kerstin Weigls krönika i Aftonbladet 28 maj 2016.

Jag antar att Isabella Lövin hellre hade pratat om sitt budskap än om ett okammat hår. Som stylist och sminkös på studioplåtningar vet jag vad som räddar de värsta fallgroparna både för en själv och för andra. ”Behöver du en kam? Jag har en som är löss-säkrad.”

Här är en checklista på det mest nödvändiga att alltid ha med sig för ett vårdat yttre, för män och kvinnor:

  • Ett torrschampo i resestorlek. Finns för olika hårfärger. Kan också dölja utväxter.
  • En borste med inbyggd spegel. Det finns till exempel en liten och hopfällbar borste/spegel i accessoarbutiken Glitter.
  • En concealerpensel i skruvtub som ljusar upp kring ögonen, tonar ner det röda kring näsvingarna och döljer utslag. En klassiker som håller hela dagen är Touche Éclat från Yves Saint Laurent. Vill du hellre ha en kräm för hela ansiktet ger Dermalogicas primer Skinperfect Primer med solskyddsfaktor 30 ett piggare utseende för både män och kvinnor.
  • Mineralpuder som mattar ner blanka pannor. Finns små med små borstar som man enkelt sveper över pannan eller där det blänker.
  • En skoborste som gör matta skor lite blanka.
  • Om du har problem med svettningar: deodoranten Absolut Torr. Svetten hittar då andra vägar att ta sig ut där den inte syns så mycket. Du slipper svettringarna under armhålorna.
  • Om du har problem med dålig andedräkt: sugtabletterna B12, eller fluorsugtabletter.
  • Bonustips för den som vill: ett läppglans i en färg som lyfter fram ögonfärg och hudton, vilket ger ett vaket uttryck.
  • Ett bonustips till för den som vill: färga ögonbryn och ögonfransar en gång i månaden. Du slipper då mascara som trillar ner under ögonen framåt eftermiddagen. Du får konturer i ansiktet samtidigt som du sparar tid om morgnarna.
  • På en galge på kontoret: en mörk kavaj och en mörk top där kaffefläckar inte syns.

//

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Karaktar.se – för erfarna kommunikatörer och nyfikna nybörjare

Vad kan det innebära att arbeta brett som kommunikatör? Hur kommunicerar man i olika typer av kanaler – digitalt och för scenen irl?
Journalist och teaterpedagog Lena Ringqvist har sett kommunikatörsyrket utifrån många perspektiv.
På Karaktar.se ger hon en snabb översikt till ett mångfacetterat yrke.
Organisationsnummer Karaktar AB: 556911-7376.
Kontakt: info@karaktar.se.