Hoppa till innehåll

Googles sökrobotar hittar inte bilder – de hittar bildtexter

Publicerat i Content som SEO-strategi

Lynx betyder lodjur. Lynx är också namnet på en web-browser, liksom Google Chrome, Safari, Internet Explorer. Men Lynx visar bara webbplatser som text. Det är ett intressant sätt att se hur sökmotoroptimerad din sajt är.

Googles sökrobotar hittar nämligen inte bilder, pdf:er eller illustrationer. När du bildgooglar är det texten till bilden som sökroboten hittar. Därför spelar det mycket stor roll hur du som webbredaktör eller kommunikatör formulerar bildtexten.

Bildtexter är också det som läsare oftast väljer att läsa, för att få en snabb uppfattning om vad artikeln eller sajten handlar om.

Det är alltså en konst att få till en bildtext som både är läsvänlig och sökmotoroptimerad med rätt valda sökord. Här fuskar många webbredaktörer och radar bara upp sökord. Men det är inte content och storytelling. Läsvänligt content ger resultat på lång sikt i Googles sökordsträffar, eftersom användbar information attraherar besökare och delas.

Se hur Apples och New York Times sajter ser ut som text i web-browsern Lynx: royal.pingdom.com.

Karaktar.se – för erfarna kommunikatörer och nyfikna nybörjare

Vad kan det innebära att arbeta brett som kommunikatör? Hur kommunicerar man i olika typer av kanaler – digitalt och för scenen irl?
Journalist och teaterpedagog Lena Ringqvist har sett kommunikatörsyrket utifrån många perspektiv.
På Karaktar.se ger hon en snabb översikt till ett mångfacetterat yrke.
Organisationsnummer Karaktar AB: 556911-7376.
Kontakt: info@karaktar.se.